Биткоин

Биткоин

Какво е биткоин?

Биткоин е вид дигитална валута, която е създадена и поддържана по електронен път, като никой няма контрол върху нея. Биткоините не се печатат като долара или еврото, а се създават от хората; освен това все повече компании по света, които имат компютри, използват софтуер за решаване на математически задачи.

Биткоинът е първият представител на нов вид пари, известни като криптовалута.

С какво биткоинът се отличава от конвенционалните валути?

Биткоинът може да се използва за купуването на неща по електронен път.  В този смисъл биткоинът е не по-различен от долара, еврото или йената, с които също се търгува дигитално. Най-важната характеристика на биткоина, обаче, която го отличава от конвенционалните пари е, че той е „децентрализизран“- нито една институция не контролира биткоин мрежата. Това успокоява някои хора, защото по този начин голяма банка не може да контролира парите им.

Кой е  създателят на биткоина?

Сатоши Накамото, софтуерен разработчик, предлага биткоина като електронна разплащателна система, основаваща се на математическо доказателство. Идеята е била създаването на независима от която и да е централна власт валута, която да може да се превежда почти моментално по електронен път, с много ниски такси за транзакция.

Кой печата биткоини?

Никой. Тази валута не се печата физически в тъмните коридори на някоя централна банка, която не се отчита пред населението и си създава свои собствени правила- този вид банки могат просто да произвеждат пари, нужни за покриването на националния дълг, като по този начин обезценяват валутата си. Вместо това биткоинът се генерира дигитално от общност, към която всеки може да се присъедини. Биткоините се „копаят“ с помощта на компютър в предоставена мрежа. Тази мрежа извършва също транзакции с виртуалната валута и фактически превръща биткоина в система за разплащания.

Биткоините не могат да се произвеждат в неограничени количества?

Точно така. Биткоин протоколът (правилата, според които биткоинът работи) задава само 21 милиона биткоина, които някога могат да бъдат генерирани, само че тези „монети“ могат да бъдат разделени на по-малки части. Най-малкoто делимо количество е една стомилионна част от биткоина и се нарича „Сатоши“- името на основателя на биткоин.

Какво е покритието на биткоина?

Конвенционалните валути имат за покритие злато или сребро, т.е.  теоретично  погледнато, ако дадете един долар на банката, вие можете да вземете съотвестващата стойност в злато (макар че на практика това не се случва). Покритието на биткоина не е златото, а математиката. Хората по света използват софтуерни програми, които следват математическа формула за генериране на биткоини- тази формула е достъпна за всеки, така че всеки може да я провери. Това е оупънсорс софтуер, което означава, че всеки може да погледне и провери, че софтуерът прави това, което е нужно.

Какви са характеристиките на биткоина?

  1. Биткоинът е децентрализиран

Биткоин мрежата не се контролира от нито една централна власт. Всяка машина, която генерира биткоини и прави транзакции, всъщност създава една част от мрежата и така машините работят заедно. Това на теория означава, че няма централна власт, която да  се меша и спекулира с монетарна политика и да „стопи“ валутния пазар или пък просто да реши да вземе парите от хората, както Европейската централна банка направи  в Кипър в началото на 2013 г. Ако пък някоя част от мрежата е офлайн по някаква причина, паричният поток не спира.

  1. Лесно е да откриеш сметка.

Ако искате да откриете сметка в обикновена банка, процесът е тромав. Откриването на разплащателна сметка в банката е кафкианска задача, пълна с бюрокрация, докато откриването на битокоин адрес става за секунди, без задаване на въпроси и без такси.

  1. Биткоиниът е анонимен.

Е, почти анонимен. Потребителите могат да имат много биткоин адреси, които не са свързани с имена, адреси или друг вид лична информация, но все пак…

  1. Биткоинът е напълно прозрачен.

Биткоинът съхранява данни за всяка една транзакция в мрежата в нещо като огромна главна счетоводна книга- блокчейн. Блокчейнът съдържа в себе си цялата информация.

Ако имате отворен биткоин адрес, всеки може да каже колко биткоина се съхраняват в него, но никой не знае, че този адрес е ваш.

Въпреки всичко, има начини, с които хората, търгуващи с битокини в мрежата, могат да „скрият“ това, което правят в биткоин мрежата, като например да не използват един и същ биткоин адрес постоянно и да не превеждат голямо количество биткоини на един адрес.

5. Таксите за превод са нищожни.

Вашата банка може да ви таксува 10 паунда за международен превод. Биткоин не го прави.

  1. Биткоин е бърз.

Може да изпратите пари където и да е и те ще пристигнат след минути, стига биткоин мрежата да извърши плащането.

  1. Не може да бъде отменен/анулиран.

Когато изпратите биткоини, не може да си ги върнете, освен ако реципиентът не ви ги върне. Те изчезват завинаги.

2018-10-11T13:28:03+00:00

Контакти

ул. „Златен рог“ 22., етаж 5, офис 13 София 1407 България

Phone: +3592 423 46 32

Mobile: +359 882 401 633

Web: Уеб сайт