Десетте най-влиятелни икономисти за всички времена

Десетте най-влиятелни икономисти за всички времена

Икономиката има огромно въздействие върху качеството на живота ни. Онези, които пряко са изпитали ефекта на усвоената политика, здравето и начина, по който  икономиката функционира, оказват продължително влияние както във времето, в което са живели, така и поколения след това.

  1. Адам Смит 1723–1790

Може би ще познаете Адам Смит- човекът на задната страна на банкнотата от 20 британски паунда. Учил в Университета на Глазгоу на 14 годишна възраст, той продължава като пионер в политикономията, а днес е известен като „бащата на модерната икономика“. Известен е с книгата си „Богатството на народите“, където Смит защитава свободната търговия, пазарната конкуренция и етиката в частния сектор.

  1. Карл Маркс 1818–1883

По-известен като революционен защитник на комунизма, Маркс всъщност е бил класически икономист. Неговите теории предсказват, че капитализмът ще доведе до силни колебания и икономическа криза и познайте какво? Бил е прав. Маркс публикува „Комунистически манифест“, оказал огромно влияние върху комунистическото движение на 20 век, оформило политическия пейзаж. Ако комунизмът не беше отнесен от капитализма, приносът на Маркс за развитието на икономиката може би щеше да е признат от повече хора днес.

  1. Джон Мейнард Кейнс 1883–1946

Джон Мейнард Кейнс е  британски икономист, който се  противопоставя на установеното схващане, че свободният пазар би трябвало автоматично да осигури пълна заетост на работната ръка. Кейнс оглавява революция в икономическото мислене. Той предлага намеса на държавата в икономиката , когато е в цикъла „бум-рецесия“- политика, усвоена от западните икономики в 30-те години на 20 век. Въпреки че в 70-те години на 20 век тази политика на държавна намеса излиза от мода, светът става свидетел на завръщането на Кейнсианството по времето на последната световна икономическа криза, най-видимо в Обединеното кралство, където Гордън Браун увеличава фискалния стимул в опит да пребори рецесията.

  1. Милтън Фридман 1912–2006

Милтън Фридман, ревностен поддръжник, проповедник на свободния пазар, получава образованието си в Университет Рутгерс, Чикагския университет и Колумбийския университет. Носител на Нобелова награда за икономика (1976), той е най-известен с трудовете си върху анализ на потреблението, монетарна история, монетарна теория и стабилизационна политика. Въпреки постиженията му, Фридман e на противоположно мнение с мнозина, като приписва възхода на консерватизма в Америка на икономическата политика, водена от Рейгън по време на управлението му.

  1. Ян Тинберген 1903–1994

Холандски икономист, още един носител на Нобелова награда в този списък, Ян Тинберген завършва университета в Лайден. Тинберген се счита за пионер в иконометрията, приложението на макроикономически модели в икономическата политика- и до ден днешен това е методът, който се прилага в икономическите проучвания.

  1. Джон Форбс Наш младши 1928–

Добре де, малко поизлъгахме- технически погледнато, Наш е математик (гениален при това), но основополагащите трудове върху теорията на игрите оказват историческо влияние в сферата на пазарната икономика, и то до такава степен, че през 1994 г. Джон Наш получава Нобелова награда за икономика. Наш доста буквално персонифицира тънката линия между гения и лудостта- самият той се бори с шизофренията през по-голямата част от живота си, екранизиран през 2001 г. в холивудския филм „Красив ум“.

  1. Mухамад Юнус 1940–

Мухамад Юнус е направил много за икономиките в по-бедните части на света. Още в началото на кариерата си Юнус открива, че много малките заеми имат изключително положително въздействие върху един беден човек. Отпускането на заеми на бедни хора е практика, която банките не искат да прилагат преди Юнус. Микрокредитирането се появява на бял свят, като днес то е разпространено в развиващите се страни и има потенциалът да ограничи бедността. Критиците на микрокредитирането оспорват тази практика, твърдейки че тя вкарва бедните страни в капана на дълга.

  1. Стивън Д. Левит и Стивън Дж. Дъбнър

Икономистът Стивън Д. Левит и журналистът Стивън Дж. Дъбнър пишат заедно изключително популярната книга „Фрикономика“, публикувана през 2005 г. С над седем милиона продадени копия по целия свят, тази книга прави икономикса достъпен за масовия потребител.  Книгата изследва най-различни теми, които не са покрити от икономистите-традиционалисти, смесвайки поп култура и икономика.

  1. Уорън Бъфет 1930–

Икономист по образование (но не и по професия), Уорън Бъфет защитава магистратура по икономика в единствения по рода си Колумбийски университет. Бъфет се присъединява към инвестиционна компания на Уолстрийт, където прилага статистически и методически подход в търговията. Бъфет е всепризнат като най-успешният инвеститор на 20 век и често присъства в топ 10 на най-богатите хора на планетата.

  1. Алфред Маршал 1842–1924

Алфред Маршал е авторът на книгата  със смело заглавие „Принципи на икономиката“- би било наистина смело да не включим Алфред Маршал в тази класация. Въпреки че може и да не ви е познато името му, почти е сигурно , че ще разпознаете една от теориите му, с която той е най-известен- търсене и предлагане. В никакъв случай Маршал не е първият, който обръща внимание на този феномен, но  името му се свързва с графичното представяне на търсенето и предлагането, като Маршал доразвива този модел.

2018-10-11T13:27:16+00:00

Контакти

ул. „Златен рог“ 22., етаж 5, офис 13 София 1407 България

Phone: +3592 423 46 32

Mobile: +359 882 401 633

Web: Уеб сайт