Изчезва ли плащането в брой? Ето 10 начина за преминаване в режим на безкасово плащане

Изчезва ли плащането в брой? Ето 10 начина за преминаване в режим на безкасово плащане

Данни на  Платежния съвет в Обединеното кралство показват, че 2015 е годината, в която за първи път обемът на безкасовите плащания надвишава този на парите в брой.

Ако смятате да преминете изцяло на безкасово плащане, ето 10 различни начина, които ще ви помогнат да направите този скок- от добре познати продукти като дебитните и кредитните карти до по-модерни опции като дигиталните портфейли и биткоин.

1.Плащайте директно с дебитна карта

Когато плащате с дебитна карта, парите идват директно от вашата сметка, така че разликата във финансово изражение е нулева.

2. Плащайте с кредитна карта

Кредитната карта ви позволява да харчите пари назаем (кредит от банката или компания за кредитни карти). Този начин на плащане е сигурен и безопасен, но ако закъснеете с месечната вноса по кредита, ще се наложи да плащате и лихва, така че дисциплината е важна, ако не искате да затънете в допълнителни дългове.

3. Безконтактна карта

Нов и много по-бърз начин за дребни покупки е плащането чрез безконтактна дебитна или кредитна карта- просто докосвате четеца с картата. ПИН код не е необходим за този вид плащания, чиято стойност е ограничена до 20 паунда в Англия. Не всички карти имат тази функция, а и не всеки магазин има четци. В Лондон можте да си платите метрото или автобуса по този начин- за целта потърсете символа, обозначаващ опцията за безконтактно плащане.

4. Пазарувайте онлайн

Да пазаруваш онлайн означава, че не можеш да платиш в брой.  Можете да използвате карти или регистрирана разплащателна услуга, вързана към акаунта ви в PayPal например.

5. Използвайте вашия телефонен номер

Paym (чете се “Пейъм”) е партньорство между много от банките, което ви позволява да изпратите пари до някой, като ви е нужен единствено мобилния тел. номер на получателя.

Стига да сте регистрирани и двамата, вие можете да използвате приложенията на банката за телефонно банкиране, за да пратите пари, без да са ви необходими пари в брой, номера на сметки или кодове- това слага край на ровенето за дребни, когато си поделяте обяда с приятели.

6. Направете си дигитален портфейл

Това е не просто безкасово, а безкартово пазаруване. За целта използвате смартфона си, който е вързан към банковата ви сметка, които работят по няколко начина- телефонът ви може да има вграден чип, а приципът е същият като при безконтактните карти- просто приплъзвате телефона над четеца. Друг начин е чрез сканиране на QR код или чрез „чекиране“. Този вид плащане е все още в ранен етап на развитие, но вероятно един от начините от плащане за в бъдеще.

7. Изпратете пари по имейл

Всеки който има имейл в Гугъл или Гугъл уолет вече може да праща пари като прикачен файл в имейла, макар че получателят трябва също да има регистрации там.

8. Преплатена карта.

Предплатената карта се захранва с пари предварително. Можете да харчите само парите, с които сте захранили картата, така че това е популярен начин да позволите на детето си да харчи пари, да пътувате с парите си в чужбина или просто един удобен начин да се придържате към бюджета си.

8. Купувайте скъпи неща с charge кредитна карта.

За разлика от кредитните карти, този вид карти обикновено нямат лимит. Всички изхарчени пари обаче трябва да се връщат всеки месец, така че charge креитните карти обикновено са за хора с по-високи доходи, а и не се приемат навсякъде.

10. Използвайте стор карти за любимия ви магазин

Стор картите са вид кредитни карти, които важат само в определена верига магазини. Обикновени този вид карти са добра идея само за хора, които харчат много пари в определена верига магазини. Лихвите при този вид кредитни карти могат да бъдат доста високи, което  налага да се ползват внимателно и с необходимата дисциплина.

2018-10-11T13:34:14+00:00

Контакти

ул. „Златен рог“ 22., етаж 5, офис 13 София 1407 България

Phone: +3592 423 46 32

Mobile: +359 882 401 633

Web: Уеб сайт