Ирландия продължава да носи короната на най-бързо растящата икономика в ЕС

Ирландия продължава да носи короната на най-бързо растящата икономика в ЕС

За трета поредна година Ирландия е най-бързо растящата икономика в Европейския съюз за 2016 г., макар и с по-бавен темп, в сравнение с предните години.

Изнесените от ирландската статистическа агенция данни показват, че брутният вътрешен продукт е с 5.2 % повече в сравнение с 2015 г., като същевременно БВП добавя 2.5 % към стойността си в последното тримесечие, в сравнение с предишното.

Ирландия е една от петте членки на Еврозоната, станали част от спасителния план на МВФ и ЕС по време на правителствената дългова криза. Този план включва орязване на разходите в бюджета за период от три години в края на 2013 г. Оттогава Ирландия може да се похвали с най-устойчивото възстановяване, макар че икономиката на Испания също нарастваше бързо през изминалата 2016 г.

 

Още една година на икономически растеж, обаче, не би била достатъчна да намали тревогите сред правителствените служители и бизнеса относно дългосрочното въздействие на решението на Великобритания  от юни 2016 г. да напусне ЕС.

Ирландия е най-засегнатата  от БРЕКЗИТ държава-членка на ЕС. Земеделските производители в Ирландия изнасят половината от продукцията си в Обединеното кралство, а една четвърт от всички корабни превози на стоки към Европа са насочени към Великобритания.

Знае се, че стойността на БВП в Ирландия не дава ясна картина на икономическия растеж в страната, тъй като данните биват деформирани от големия брой глобални компании, които оперират в Ирландия. Мащабът на тази деформация става ясен през юли 2016 г. , когато ирландската стастистическа агенция публикува нови данни за 2015 г. , които показват, че икономиката на Ирландия се е разширила с 26% през годината- скок, който в голяма степен отразява  т. нар. инверсии, в които американски компании се сливат с компании, базирани в чужди държави, възпозвайки се от по-ниските местни данъци.

Централната статистическа агенция на Ирландия обяви стартирането на нов годишен производствен показател, който има за цел да филтрира някои от тези деформации и да даде по-ясна представа за растежа. Публикуването на този показател ще започне по-късно тази година.

Други, по-надеждни показатели за активност също отчитат една силна 2016 г. Беработицата е паднала до ниво от 6.7 % през януари от 8.5 % една година по-рано- доказателство, че данните за БВП всъщност са реални.

2018-10-11T13:21:41+00:00

Контакти

ул. „Златен рог“ 22., етаж 5, офис 13 София 1407 България

Phone: +3592 423 46 32

Mobile: +359 882 401 633

Web: Уеб сайт