Какво стои зад конфликта между Google и Uber?

Какво стои зад конфликта между Google и Uber?

Пътуването с автономни коли в крайна сметка ще бъде нещо обичайно в градовете. Въпросът е кога. Скорошният сблъсък между Uber, гигант в платформите за споделено пътуване и Alphabet, компанията-майка на Google, хвърли сянка на съмнение върху бъдещето на технологията на автономните коли и това коя компания ще спечели от нея. Waymo (автономната кола на Alphabet) съди Uber за присвояване на търговски тайни и нарушаване на патента. Резултатът от делото може да повлияе в голяма степен както на компаниите, така и на потребителите. Какво стои зад спора и коя компания би спечелила делото? Проблемът може да се обобщи с една дума- Ottomotto.

 

Миналия август Uber съобщи, че е придобила стартъп компания на седем месеца, която специализира в автономни камиони- сделка за около 680 милиона долара. Младата компания е съоснована от Антъни Левандовски- ветеран в опитите на Alphabet с автономните коли. Според съдебния процес на Waymo от февруари, г-н Левандовски е откраднал 14 хиляди патентни документа, преди неочаквано да напусне Aplhabet и да основе Ottomotto, което е помогнало на Uber да копира лидар технологията на Waymo (лидар е технология за дистанционно получаване на информация на отдалечени обекти- бел. Прев.). Лидар използва лазери за сканиране на околните обекти и се използва в автономните коли.

 

От Uber отричат това твърдение, казвайки че тяхната лидар система е различна от тази на Waymo и според Uber съдебният процес се използва от Waymo, за да попречи на иновациите и бизнеса на конкурент. Подобно на разводите, битките в съда рядко приключват добре за която и да е от страните, но в този случай най-губещата страна са Uber. Този конфликт утвърждава репутацията на Uber като безскрупулна компания, готова да спечели на всяка цена.Крайното решение на съдията се очаква скоро.

 

И докато вниманието е насочено към това коя компания ще спечели делото, струва си също така да се запитаме какво означава това за потребителите. Създаването на надеждни автономни коли може да е началото на една по-безопасна за хората ера на пътя, с по-малко катастрофи и спечелено време, през което пътуващите за работа биха могли да свършат полезни неща, вместо да се взират в пътя.

2018-10-11T13:13:57+00:00

Контакти

ул. „Златен рог“ 22., етаж 5, офис 13 София 1407 България

Phone: +3592 423 46 32

Mobile: +359 882 401 633

Web: Уеб сайт