8 прости начина да пестите пари

8 прости начина да пестите пари

Понякога най-трудното нещо при пестенето на пари е просто да започнете да го правите. Може да е трудно да измислите прости начини за пестене на пари и как да използвате спестяванията си, за да осъществите финансовите си цели. В това упътване е описано стъпка по стъпка как да изградите необходимите навици за спестяване  на пари-това може да ви помогне да изградите реалистичен спестовен план.

 1. Записвайте разходите си

Първата стъпка към спестяването на пари е да разберете колко харчите. Проследявайте всеки един разход- това означава всяко кафе, вестник или закуска, които купувате. В най-добрия случай следете всяка една стотинка разход. След като вече имате тези данни, направете разчет по категории, напр. бензин, покупки в магазина, ипотека и сметнете всяка сума. Можете да си помогнете, като използвате извлеченията от кредитната карта или сметките в банката. Ако имате онлайн банкиране, можете да филтрирате извлеченията, което ще ви помогне за по-лесна разбивка на разходите.

 1. Направете си бюджет

След като вече имате идея какви са месечните ви разходи, можете да ги вкарате в работещ бюджет, който да очертава каква част от приходите ви са месечните разходи. По този начин можете да планирате колко да харчите и да ограничите свръхразходите. Не забравяйте при месечните разходи да отчитате и такива, които се появяват редовно, но не всеки месец, напр. поддръжка на автомобил.

 1. Спестовен план

След като вече имате бюджет, включете и спестовно перо в него. Опитайте се да отделите 10-15% от приходите като спестявания. Ако разходите ви са толкова високи, че да не можете да си позволите да отделите толкова, може би е време да ограничите разходите си. За целта, вижте кои разходи могат да се съкратят- такива, които не са базови, напр. кино, вечеря в ресторант и т. н.

Съвет: Вкарайте спестяванията си в категория „редовни разходи“, като покупки в магазина- това е един чудесен начин да затвърдите спестовните си навици.

 1. Изберете нещо, за което да спестявате

Създаването на цел е един от най-добрите начини за пестене на пари. Започнете с мисълта какво бихте искали да си купите, за което да спестите пари- от ипотечна вноска за жилището до ваканция. След което разберете колко време би ви отнело за да спестите необходимата сума.

Ето някои примери за краткосрочни и дългосрочни цели:

Краткосрочни цели (1-3 години)

 

 • Фонд за спешни случаи (3-9 месеца всекидневни разходи, за всеки случай)
 • Ваканция
 • Вноска за колата

 

Дългосрочни цели (повече от 4 години)

 

 • Пенсионен фонд
 • Обучение на децата
 • Вноска за жилище или ремонт

 

 1. Очертайте приоритетите си

След разходите и приодите, целите ви най-вероятно ще имат най-голямо отражение върху спестовните ви навици. Не забравяйте дългосрочните си цели- важно е спестовният план за пенсия да не отстъпва по важност на по-краткосрочните нужди. Създаването на приоритетни цели може да ви упъти къде да започнете да спестявате.  Например, ако знаете, че ще смените колата си в близко бъдеще, може да започнете да заделяте пари за нова.

 1. Изберете правилните инструменти

Ако спестяватев краткосрочен план, използвайте тези инстументи:

 

 • Обикновен спестовен влог
 • Високорисков спестовен влог, който често предлага по-висок лихвен процент, в сравнение с обикновения спестовен влог.
 • Банков спестовен влог с плаващ лихвен процент, който може да се повиши с нараственето на спестяванията ви
 • Срочен спестовен влог- парите в него се „заключват“ на определен лихвен процент за определен период от време, (през това време не можете да теглите пари от него- б. пр.)
 1. Направете спестяването автоматично

Почти всички банки предлагат автоматични трансфери между разплащателна сметка и спестовен влог. Можете да изберете кога, колко пари и къде да се превеждат пари или дори да разделите вашия директен депозит между разплащателна сметка и спестовен влог. Автоматичните трансфери са чудесен начин за пестене на пари, тъй като не трябва да мислите за това и намалява изкушението вместо това да похарчите тези пари.

 1. Наблюдавайте как спестяванията ви нарастват

Проверявайте нарастването на спестяванията всеки месец. Това не само ще ви помогне да се придържате към спестовния план, но също така ще ви помогне да индетифицирате и премахнете проблемите бързо. Тези простички начини за пестене на пари може дори да ви вдъновят да спестявате още повече и да постигнете целите си по-бързо.

2018-10-11T13:26:25+00:00

Контакти

ул. „Златен рог“ 22., етаж 5, офис 13 София 1407 България

Phone: +3592 423 46 32

Mobile: +359 882 401 633

Web: Уеб сайт